Bemutatkozás


Tanyánk több száz éven keresztül még Franciskapuszta néven, mint a Windfent birtok része junkersz lovakat tenyésztett és versenyeztetett is. A régi kastélyt és parádés istállót még gyermekkoromban láthattam, és beszélhettem a régen ott dolgozó öreg lovasokkal. A sors szeszélye folytán a régi épületek megsemmisültek. 1975-ben megbízást kaptam, hogy keressek helyet és próbáljak megszervezni egy lovas oktatással és filmezéssel fenntartható lovas telepet Budapest közelében. Így kezdődött a jelenlegi tanya újjáélesztése.

A gyakorlati szervezőmunka az akkori rendszer némely, magát kiskirálynak gondoló, de hivatali pozícióban tevékenykedő személyének köszönhetően nem anyagi okok miatt húzódott hosszú évekig. Végeredményképp már presztizs harcként is, de 1980-ban az akkori politikai és gazdasági rendszerben valószínűleg elsőként az országban megkezdtük működésünket magánvállalkozású lovasiskolaként a tanyán, természetesen a lehetőségek szerint épített épületekben, Kisbéri félvér lovainkkal.

Az akkori elvárásoknak megfelelően tömegsport bázisként bérlovagoltatást végeztünk és utánpótlás nevelésként diáksportot vállaltunk Benta Lovasiskola néven. Lovainkat természetesen tenyésztettük is. Az akkori rendszer már élénk érdeklődéssel figyelte és el is fogadta sportunkat. Ezt igazolta a rendszeres felkérés különböző állami és politikai ünnepségek színesítésére való bemutatók megtartására, televíziós műsorokban történő szereplésre. Az igazság kedvéért le kell írnom, hogy ezeket a produkciókat akkoriban még busásan megfizették és elismerték. Talán emiatt is alakulhatott úgy, hogy vásárolhattuk földterületet a tanya bővítése végett.
Rendeztünk különféle versenyeket több szakágban, a többnapos országostól a területiig. Sok nálunk tartósan itt tartózkodó külföldi tanítványunk volt az évek során. Ennek köszönhetően elég szerteágazó külföldi lovas kapcsolatra tettünk szert az évek folyamán. Több külföldi munkát is kaptunk, meghívásokkal, versenyekkel együtt.

1987-től a bérlovagoltatás kötelezettsége megszűnt számunkra, így a tenyésztés és a versenyzés, valamint lovak betanítása-belovaglása lett a fő profil. Természetesen az anyagi fennmaradhatóság ezután meghatározta tevékenységeinket, versenyeinket. A 90-es évek a földek kárpótlási elosztása körül forogtak nálunk is, mint sok más állattartással foglalkozó üzem körül. Végülis sikerült egy elfogadható területnagyságot megszerezni a lovas tevékenység folytathatóságához itt Európa közepén, Európa egyik legnagyobb folyója partján, erdős, szántós, dimbes-dombos területen.
A dologhoz sajnos hozzá kell tenni, hogy most már sok irigy, rosszindulatú, magát embernek neveztető személy próbálja gátolni-nehezíteni munkánkat. Sokan elfelejtenek egy régi magyar gondolatot "Ember küzdj és bízva bízzál". Ennek tükrében mi küzdünk őstermelőként a jó magyar lovakért, azok megbecsüléséért, a lovassport elérhető sikereiért.

Nyírő László, tulajdonos
Vissza